Ouders

Rookt, drinkt of blowt uw kind misschien al? Of wilt u voorkomen dat het zover komt? U kunt daar als ouder zelf iets aan doen! U heeft meer invloed op uw kind dan uzelf denkt. Uw kind heeft uw regels nodig bij het verkennen van zijn of haar grenzen. Dit geldt zeker ook voor het gebruik van tabak, alcohol of drugs. Stel duidelijke regels, praat met uw kind en blijf goed op de hoogte van wat uw kind doet. Zo kunt u helpen voorkomen dat uw kind jong gaat roken, drinken of blowen!  

Risico's
Alcohol, tabak en drugs kunnen schadelijk zijn voor iedereen. Maar voor kinderen in de groei is het gebruik van genotmiddelen extra schadelijk. Voor de ontwikkeling van de hersenen bijvoorbeeld. Bovendien betekent jong geleerd, oud gedaan. Wanneer uw kind op jonge leeftijd begint met roken, drinken of blowen, heeft het meer kans om later verslaafd te raken.  

Rookvrije generatie
Uw kind rookvrij laten opgroeien is het beste dat u voor uw kind kunt doen. Zo gaan we samen op weg naar een rookvrije generatie. Lees meer over hoe u uw steentje kunt bijdragen.

De gezonde school en genotmiddelen
De opvoeding op het gebied van alcohol, roken en drugs ligt vooral bij de ouders, maar ook bij de school. Het is het meest effectief als de ouders en de school het samen doen. Met het programma De gezonde school en genotmiddelen (DGSG) kunnen scholen lessen geven over alcohol, tabak en drugs. Maar DGSG betrekt u als ouder ook bij de voorlichting. Bijvoorbeeld door het organiseren van een ouderavond, waar de GGD of instelling voor verslavingszorg opvoedtips kan geven. Door deze gezamenlijke aanpak maken we jongeren weerbaar op het gebied van alcohol en drugs.