Ouders / NIX18

NIX18

Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Ook mogen jongeren tot hun 18e geen alcohol bij zich hebben in het openbaar (bijvoorbeeld op straat, in de kroeg, op een station).

De NIX18-campagne is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners (waaronder het Trimbos-instituut) om de sociale norm 'niet drinken en roken tot je 18e' te versterken. De campagne richt zich in het bijzonder op de omgeving van jongeren. Iedereen moet het normaal gaan vinden dat jongeren niet voor hun 18e jaar gaan drinken en roken.

Stimuleer en help uw kind ook zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Praat met uw kind over de wet en maak de NIX afspraak: niet roken en niet drinken tot je 18e. 

Naar18jaar.nl is een website voor GGD-en, verslavingszorg preventie en projectleiders alcoholmatiging die in hun regio willen bijdragen aan de campagne NIX18, het versterken van de norm dat het gewoon is om tot je 18e niet te drinken en te roken. Ook andere geïnteresseerden zoals ouders en gemeenten kunnen hier informatie en materialen vinden. De informatie voor ouders staat onder het tabblad "toolkit". 

En wilt u weten hoe andere ouders denken over niet roken en niet drinken? Klik dan hier.

Film
Bekijk een NIX18 film over de worsteling van pubers en ouders over opvoeden  en regels bij roken en alcohol. Het is niet eenvoudig, maar wel degelijk mogelijk!