Kick Off Smokefree Challenge

Op woensdag 2 november is de landelijke actie Smokefree Challenge van start gegaan. Het startschot werd gegeven op praktijkcollege Het Plein in Amsterdam, in aanwezigheid van staatssecretaris Martin van Rijn. En dat was een hele happening!  
Het Plein is een praktijkschool met 220 leerlingen midden in een woonwijk in Amsterdam-West. Een kleine school met een prettig en open klimaat. De leerlingen van de drie eerste klassen waren aanwezig en zij hadden zich samen met de directeur Malek Marzguioui en de docenten bijzonder goed voorbereid.
Na een high five met de staatssecretaris - en de vraag hoe hij eigenlijk heette - kon de aftrap beginnen. Met een quizje werd eerst de kennis van de leerlingen over roken getest. Ook de staatssecretaris ontkwam er niet aan om antwoord te geven op vragen, o.a. of hij zelf wel eens had gerookt. Toen hij 14 was had hij een trekje genomen, moest hij bekennen, maar dat was hem niet goed bevallen. De meeste leerlingen gaven aan dat ze nog niet hadden gerookt en dat ook niet van plan waren. Want ze wilden allemaal maar wat graag meedingen naar de prijs: een dag met de klas naar Walibi! Daarvoor werden ze uitgedaagd door niemand minder dan Dylan Haegens, die speciaal voor Smokefree Challenge een filmpje heeft opgenomen in Walibi. (Voor de mensen die voor 2000 zijn geboren, Dylan Haegens is een bekende youtuber). Na aandachtig te hebben gekeken naar het filmpje was het tijd voor het officiële gedeelte, het ondertekenen van het contract.
Drie klassenvertegenwoordigers ondertekenden samen met Martin van Rijn en de schooldirecteur een contract om vast te leggen dat ze de komende zes maanden niet gaan roken. De staatssecretaris moedigde de leerlingen daarbij aan: “Als ik teken, gaan jullie de challenge dan volhouden?” De leerlingen antwoordden daarop gelukkig met een bijzonder enthousiast en volmondig “ja”. Een leerling sloot de bijeenkomst af: “Bedankt voor uw komst en wij gaan winnen!”. Veel leerlingen wilden daarna nog op de foto met de staatssecretaris, die daarna nog mee ging naar een klas om  vragen te beantwoorden van leerlingen. Zo kwamen deze leerlingen te weten wat de lievelingskleur  is van de staatsecretaris (rood) en wat zijn favoriete eten is (Turkse pizza).
Bij de bijeenkomst waren verslaggevers van de Telegraaf (krant en online) aanwezig. Verschillende leerlingen werden voor de camera geïnterviewd of gingen op de foto. Vol trots en zelfvertrouwen vertelden ze waarom ze het belangrijk vinden om mee te doen aan de actie en waarom zij het zouden gaan volhouden.
Het was een heel leuke en positieve bijeenkomst waarbij vooral opviel hoe open, eerlijk en onbevangen de leerlingen waren en hoe bijzonder zij het vonden om ‘hoog’ bezoek te krijgen van een belangrijk iemand uit Den Haag.
Ikzelf was heel blij met alle media aandacht die Smokefree Challenge kreeg. Zie hieronder:

Telegraaf TV
Parool
Editie NL (uitzending 3 november 2016)

Jeroen Lammers (projectleider De gezonde school en genotmiddelen)