Scholen / DGSG VO / In Charge

In Charge is een lespakket voor leerlingen vanaf 16 jaar. De interventie is gericht op het trainen van zelfcontrole waardoor jongeren beter in staat zijn verleidingen (zoals middelengebruik) te weerstaan. Naarmate adolescenten ouder worden ontstaat er een betere balans tussen de verschillende hersengebieden en zijn jongeren veelal beter in staat hun gedrag te reguleren. De late adolescentie is daarom een zeer geschikte periode om zelfcontrole te trainen. De lessen zijn zowel geschikt voor de bovenbouw van het VO (Havo/VWO) als voor de eerste twee leerjaren van het MBO (niveau 3 en 4).

Hoe ziet In Charge eruit?
In charge bestaat uit vier lessen en een applicatie voor de Smartphone: de 7-days challenge. Tijdens de lessen denken leerlingen na over verleidingen en de risico’s van verschillende gevaarlijke verleiders, zoals alcohol. De leerlingen leren wat het belang is van wilskracht en op welke manier je wilskracht kunt trainen. zij gaan zelf de slag met het trainen van hun eigen zelfcontrolevaardigheden om een zelf gekozen verleiding te leren weerstaan.

Onderzoek
In Charge is een nieuw ontwikkeld lespakket. In het schooljaar 2017/2018 start daarom een groot effectonderzoek. Daarin wordt onderzocht of de leerlingen na afloop van het lespakket, beschikken over meer zelfcontrolevaardigheden en of zij deze vaardigheden ook toepassen in hun dagelijks leven. Daarnaast wordt onderzocht op welke manier deze effecten worden beïnvloed door de interactie tussen de docent en de leerlingen.
Lees hier meer over het onderzoek

Mocht uw school geïnteresseerd zijn in deelname aan het onderzoek, dan kunt u contact opnemen via dgsg@trimbos.nl.