DGSG VSO/PRO

Lesboekjes alcohol en roken voor het Praktijkonderwijs
Voor de leerlingen van klas 1 en 2 in het praktijkonderwijs zijn lesboekjes verkrijgbaar over alcohol of roken.

Lesmateriaal voor cluster 4 van het VSO
Voor cluster 4 van het VSO is Be wise, think twice beschikbaar.

E-learning module Signaleren alcohol en drugs 
Voor professionals die werkzaam zijn in het voortgezet speciaal onderwijs is er de basiscursus 'Signaleren van alcohol- en drugsgebruik'. Het vergroten van kennis en vaardigheden bij professionals die met jongeren werken op het gebied van alcohol en drugs, kan ervoor zorgen dat tijdig wordt ingegrepen en dat problematisch gebruik voorkomen wordt. Voor de professional die meer wil weten over het voeren van een signaleringsgesprek en begeleiden van jongeren die problemen hebben met alcohol of drugs, is er een vervolgcursus verkrijgbaar. Beide cursussen zijn online te volgen en kosten €10,- per stuk (te verkrijgen in de webwinkel op www.trimbos.nl).

TRIP
Om jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs te informeren over de effecten en de risico's van alcohol, tabak en drugs, is het bordspel TRIP ontwikkeld. Het spel biedt een interactieve en laagdrempelige aanpak die aansluit bij het niveau en de belevingswereld van de jongeren.
Aan de hand van dit spel is het mogelijk alcohol en drugs op een speelse manier onder de aandacht te brengen. Daarnaast kan het spel ingezet worden om te achterhalen hoe er door de jongeren wordt gedacht over alcohol en drugs en om zicht te krijgen op hun middelengebruik.
Trip kan gespeeld worden met drie tot zeven spelers, afhankelijk van de drukte en de veiligheid binnen de groep. Het spel is niet bedoeld om klassikaal te spelen. Door het spel met een kleine groep te spelen krijgen spelers voldoende ruimte om actief deel te nemen. We adviseren daarom het spel met een kleine groep leerlingen te spelen die u daarvoor apart neemt.
TRIP is te verkrijgen in de webwinkel.

Bekijk het nuchter
De website www.steffie.nl zet zich in voor iedereen die een visuele stap-voor-stap uitleg prettig vindt en legt op een leuke en eenvoudige manier maatschappelijk relevante onderwerpen uit. Dit maakt de website uitermate geschikt voor (licht) verstandelijk beperkte jongeren of volwassenen.
De website www.bekijkhetnuchter.nl onderdeel van Steffie. Deze leerzame website, welke tot stand is gekomen door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en het Trimbos-instituut, legt op een eenvoudige manier uit waarom je beter niet teveel kunt drinken of blowen. Ook kan er een alcoholtest of blowtest worden gedaan. Zo worden jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking bewuster gemaakt van hun eigen alcohol- en cannabisgebruik en leren ze waar ze moeten zijn voor informatie, advies en hulp.