In Charge is een interventie die gericht is op het trainen van zelfcontrole waardoor jongeren beter in staat zijn om verleidingen (zoals middelengebruik) te weerstaan. De interventie kan worden ingezet op scholen na het volgen van een verplichte docententraining. Deze training ontvangen scholen van een preventiewerker van een GGD of verslavingszorginstelling. Voor preventiewerkers organiseren wij train-de-trainer bijeenkomsten. Momenteel loopt er ook een effectonderzoek naar In Charge. Dit onderzoek loopt nog tot en met schooljaar 2018/2019 door. Scholen hiervoor aanmelden kan via dgsg@trimbos.nl.

Luister hier ook het radio-interview van preventiewerker Arthur Kleisterlee (Mondriaan Preventie) waarin hij ingaat op het hoe en waarom van In Charge en de werking van de interventie uitlegt.

E-learning module rokendrinkendrugs.nl
Voor leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) is een leuke en interactieve e-learning module over roken, drinken en drugs verkrijgbaar. De module begint met een filmpje waarin vijf jongeren te zien zijn die een feestje bouwen, dat eindigt op het dak van een flat. Het filmpje sluit af met een spannende 'cliffhanger'. Vervolgens gaan de leerlingen in de lesmodule op zoek naar wat er is gebeurd. Per personage voeren zij allerlei opdrachten uit. Wanneer alle opdrachten en vragen zijn uitgevoerd, wordt als beloning het eindfilmpje getoond. Voor een eerste indruk: bekijk de trailer.

De module kan door de school zelf besteld worden via de webwinkel en is verkrijgbaar in pakketjes van 25 licenties. Naar wens kan hiervan een veelvoud worden besteld. Een pakket van 25 licenties kost € 10,-.  In de webwinkel is tevens de bijbehorende docentenhandleiding verkrijgbaar. Deze kost € 0,45 per stuk. Bij iedere licentiebestelling wordt één gratis exemplaar geleverd. Je kan de handleiding ook downloaden

Let op: na het schooljaar 2017/2018 zal de e-learning rokendrinkendrugs.nl niet meer te gebruiken zijn.

Workshop MaklukZat
Voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het MBO is de workshop MaklukZat ontwikkeld. In teams gaan leerlingen een eigen campagne maken over het onderwerp NIX18. De teams gaan met elkaar een wedstrijd aan en dingen mee naar de titel 'de beste NIX18 campagne'. Voor docenten is een handleiding beschikbaar.

Draaiboek MBO voor professionals
Voor de professionals werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs hebben we een apart draaiboek samengesteld dat ingaat op de werking van de e-learning modules, maar daarnaast ook aandacht besteedt aan werving, reglementeren en ouderparticipatie. Download het draaiboek en de bijbehorende bijlagen hier.